duminică, 7 februarie 2010

Daybreakers



Cu: Ethan Hawke, Willem Defoe, Sam Neil
Regizor: Spierig Brothers
Din: 2010
Gen: Thriller, Actiune

E vampir frumos si bun, iubeste oamenii, umbla ziua, este un rebel al speciei lui si il cheama Edward. Nu, nu e Robert Pattison si nici nu au schimbat producatorii de la Twilight distributia... sunt doar niste coincidente afurisite :)). Behold vapiromania :))). La inceputul anilor '90 piata cinematografica era suprasaturata de scenarii SF in care omenirea era asuprita, in viitor, de extrateresti sau roboti. Toate acestea sub influenta unot fenomene cinematografice precum "Terminator" sau "Alien". In prezent, explozia filmelor cu vampiri se datoreaza, cel mai probabil, productiei "Twilight". Si uite asa o poveste de inspiratie telenovelistica a ajuns sa influenteze crearea unor seriale precum "True Blood" sau a unor filme precum "Daybreakers".

Inca din primele 2 minute se observa o diferenta de 180 de greade intre cele doua abordari ale subiectului "filme cu vampiri". De aceasta data "liliecii" sunt fiinte amenintatoare, distrugatoare si insetate. In 2019 95% din populatia Terrei era dominata de vampiri. Acestia au preluat societatea umana si au adaptat-o la propriile necesitati. Cum doar 5% din oameni mai existau, o criza a sangelui a devenit iminenta, "culturile" de oameni nemaifacand fata cererii masive, nemuritorii trebuiau sa se confrunte cu moartea. Suferind acut de foame vampirii au inceput sa se hraneasca cu propriul sange, corpul lor suferind mai multe mutatii. Astfel s-a dezvoltat o subspecie salbatica ce a devenit un adevarat pericol public.

In acest context, un cercetator hematolog, Edward, incearca sa descopere un substitut al sangelui uman, insa, descopera o metoda de a transforma un vampir din nou in om prin expunerea la soare. In punctul culminant al actiunii descopera ca sangele unui vampir transformat in om este leacul cel mai adecvat pentru aceasta "molima". Astfel, intr-o fuga nebuneasca de armata (caci da, nu putea sa fie si el impacat cu legea, ca orice tip bun trebuia sa o incurce cu autoritatile)descopera ca soldatii incep sa se devoreze intre ei. Finanul ramane in aer, potrivit pentru o noua continuare....

Un film ce bate aceeasi carare batatorita a filmelor cu vampiri, o combinatie intre Blade, Twilight, True Blood si... Contele Dracula (se pare ca regizorul a avut o obsesie cu aruncatul liliecilor in obiectivul camerei, ar fi avut efectul scontat daca pelicula era 3D, asa e doar enervant).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu