miercuri, 17 februarie 2010

The invention of lying


Din: 2009
Cu: Jennifer Garner
Regizor: Ricky Gervais
Gen: Comedie

Un film ce pleaca de la o premisa foarte interesanta: o lume contemporana utopica in care nimeni nu poate minti, nu pentru ca ii este interzis ci pentru ca nu stie cum sa o faca. Prima jumatate din film este absolut hilara. Oamenii recunosc cu nonsalanta purul adevar oricat de stanjenitor ar fi, nu exista micile "white lies", pupincurismul, frauda, escrocheria. Tot din aceleasi motive cinematografia consta in repovestirea unor fapte istorice, veridice. Astfel, Mark Bellisom (Ricky Gervais)este un scenarist ce are ca target secolul XII, perioada foarte "plictisitoare" pentru istorie.

In incercarea disperata de a deveni indeajuns de bun pentru femeia visurilor lui descopera minciuna. Fiind singurul om de pe planeta capabil de acest lucru reuseste sa obtina oricat de multi bani de la banca, manipuleaza pe oricine si reuseste sa isi convinga sefii ca in secolul XII s-au intamplat cele mai importante evenimente pentru omenire. Prin urmare devine foarte bogat si influent, insa lucrurile degenereaza cand isi minte mama, aflata pe patul de moarte, ca exista o viata de apoi in care este fericita si ii are alaturi pe cei dragi. De aici lucrurile degenereaza si Mark, tantalaul de serviciu, ajunge mesagerul "Celui ce traieste in cer". La final, bineinteles, ca ramane cu femeia visurilor lui si traiesc fericiti pana la adanci batraneti.

O pelicula cu o intriga destul de interesanta dar, din pacate, regizata cam prost si de aceea risca sa devina plictisitoare. Putea fi o comedie mult mai "comica" daca nu avea aerul bancurilor englezesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu