vineri, 12 martie 2010

Shutter Island


Din: 2010
Cu: Leonardo DiCaprio, Ben Kingsley
Regizor: Martin Scorsese
Gen: Thriller

Cand spui Martin Scorsese si Leonardo DiCaprio automat te gandesti la un film magistral. Intre cei doi exista o chimie profesionala asemanatoare cu cea dintre Brad Pitt si Quentin Tarantino, iar toate filmele facute in aceasta formula au iesit de nota 10 plus. Considerat vesnic un "pusti cordit", DiCaprio a facut eforturi considerabile sa-si spele imaginea consacrata de filme precum Titanic, The Beach sau Romeo and Juliet. Prin urmare, a realizat roluri exceptionale sub indrumarea lui Scorsese in filme precum The Aviator sau Gangs of New York.

Shutter Island se inscrie in aceasta categorie fiind un thriller psihologic in care suspansul iti iese pe urechi :)). Teddy Daniels (DiCaprio) este un fost militar din Al Doilea Razboi Mondial, actual agent FBI, care, impreuna cu partenerul sau Chuck Aule, este trimis sa investigheze evadarea unei detinute dintr-un ospiciu de pe Shutter Island. Actiunea petrecandu-se in anii '50 imaginea sanatoriului este una de cosmar. De asemenea, metodele pentru tratarea bolilor mintale puteau fi comparate cu cele din lagarele de concentrare naziste. Oripilat de cele descoperite, chinuit de imaginea crimelor de razboi dar si de moartea violenta a sotiei lui, Teddy oscileaza intre misiunea de a gasi evadata, de a razbuna moartea sotiei si de a dezvalui publicitatii crimele care se petrec in ospiciu, toate acestea in timp ce conducerea ospiciului incerca sa musamalizeze totul in cel mai bizar mod.

Dupa ce urmaresti cu sufletul la gura firul actiunii... in ultimele 5 minute firul se rupe. Finalul este atat de surprinzator incat ai impresia ca te-ai uitat la un alt film pana atunci.
...................................................................................
Chuck Aule: How we doing this morning?
Teddy Daniels: Good, and you?
Chuck Aule: Can't complain.
Teddy Daniels: So what's our next move?
Chuck Aule: You tell me.
Teddy Daniels: I gotta get off this rock, Chuck. Get back to the mainland. Whatever the hell's going on here, it's bad. Don't worry partner, they're not gonna catch us.
Chuck Aule: That's right, we're too smart for em.
Teddy Daniels: Yeah, we are, aren't we. You know, this place makes me wonder.
Chuck Aule: Yeah, what's that, boss?
Teddy Daniels: Which would be worse, to live as a monster or to die as a good man?
Chuck Aule: Teddy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu