duminică, 26 iunie 2011

Thor


Din: 2011

Cu: Natalie Portman, Anthony Hopkins, Tom Hiddlestone

Regia: Kenneth Branagh

Gen: SF, actiune

In promo ne anunta ca vom urmari un film 3D dar doar pretul biletului ne aminteste de efectele 3D. La fel, trailer-ul ne avertizeaza ca va fi un film de actiune dar nu a depasit stadiul de comedie cu urme de telenovelism. Prin urmare, pot afirma ca este un film cu target foarte bine delimitat - fanaticii povestilor din comic books.

Care e totusi sinopsisul filmului? Thor (zeul tunetului din mitologia vikinga, fiul lui Odin din Asgard unul dintre cele noua regate din Univers) este exilat pe Terra dupa ce a provocat un razboi cu regatul ghetii ("what-it's-name"). Aici este lipsit de puterile supranaturale si de ciocanul magic (=)) ) fiind considerat un ciudat. Si cum ciudatii trag la ciudati, el o intalneste pe Jane Foster (Natalie Portman) - "a mad scientist" - care incearca sa-l integreze in comunitatea pamanteana. Intre timp, in Asgard, se afla ca fratele lui Thor - Loki - e defapt fiul dusmanului de moarte al tatalui sau (?!) si planuieste detronarea lui Odin si distrugerea lui Thor si a Terrei. Bineinteles ca Thor parcurge o calatorie spirituala deosebita si devine din printisorul arogant si rasfatat, un razboinic plin de moralitate, gata sa isi dea viata pentru Terra si pamanteni. Dupa o confruntare acerba Thor iese invingator si salveaza soarta Universului.

Singurul plus pe care il acord filmului este pentru modul de realizare a efectelor speciale (NU pentru 3D). Decorul rece si albastru din regatul ghetii si stralucirea din Asgard imi aminteste de Avatar. As mai acorda jumatate de plus pentru tenta comica desi, mai mult ca sigur, scenaristii nu au intentionat atatea situatii hilare precum "sunt The Extreme Evil si am venit sa distrug Pamantul dupa ce cobor din cer pe raza curcubeu".

In alta ordine de idei, imi pare rau de Natalie Portman ca s-a implicat intr-un asa proiect. Risca sa primeasca o Zmeura de Aur dupa ce a primit un Oscar pentru rolul din Black Swan, la fel cum a patit in 2004 Halle Berry. Actrita proaspat posesoare a unui Oscar pentru rolul din Monster's Ball a primit Zmeura de aur pentru cea mai proasta actrita in 2004 pentru rolul din Catwoman. Oricat de bun actor ai fi, daca ai un scenariu execrabil nu ai cum sa stralucesti. Oricum se observa faptul ca majoritatea criticilor de film nu apreciaza peliculele inspirate din comic books... hmmm ma intreb oare de ce?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu