miercuri, 29 iunie 2011

Water for Elephants




Din: 2011
Cu: Robert Pattinson, Christoph Waltz (laureat cu Oscar la categoria "cel mai bun actor intr-un rol secudar" pentru filmul Inglorious Basterds), Reese Witherspoon (laureat cu Oscar la categoria "cea mai buna actrita" pentru rolul din Walk the Line ).
Regia: Francis Lawrence
Gen: Romance, drama, biografic

Bazat pe romanul omonim al scriitoarei americane Sara Gruen, Water for Elephants are toate elementele necesare unui film bun. Are un pic de actiune si suspans, o poveste bine relatata (din fericire scenaristului i-a reusit adaptarea cartii iar actiunea nu este discontinua sau prea "inghesuita"), actori frumosi si mai ales talentati, o poveste de dragoste mai complicata, si savoarea circului din anii '30 (stralucire, magie si iluzie, wisikey de contrabanda si jazz).

Dupa ce ramane singur pe lume tanarul emigrant polonez Jakob Jankovski (Robert Pattinson) se vede nevoit sa-si ia destinul in propriile maini. Dar sa nu uitam ca ne aflam in 1931, perioada Marei Crize Financiare si a prohibitiei, prin urmare Jakob nu are multe alternative si, dintr-o pura intamplare, se urca intr-un tren al circului Benzini Brothers. Dupa ce isi petrece o zi facand munca de jos, Jakob reuseste sa-l impresioneze pe directorul circului, tiranul si neiertatorul August Rosenbluth (Cristoph Waltz), care ii ofera postul de veterinar al circului. Dar Jakob este la randul sau impresionat de tanara si stralucitoare dresoare de cai Marlena (Reese Witherspoon), sotia lui August. Jakob si Marlena incep un joc periculos al flirtului pana cand cei doi se indragostesc dar, din pacate, totul ajunge si la urechile lui August care se razbuna crunt pe cei doi.


Probabil va intrebati ce legatura are titlul cu aceasta poveste? Cel mai bine exemplifica aceasta legatura o replica apartinand lui August: "Cred ca eram in cautarea unui baiat care sa dea apa elefantilor.", iar un angajat ii raspunde nedumerit "Dar stiam ca noi nu avem elefanti!" subliniind inutilitatea prezentei lui Jakob. Cu toate acestea, dupa un timp, Benzini Brothers o cumpara pe Rosie, o elefentica de 53 de ani a carui destin va evolua in acelasi ritm cu cel al indragostitilor, va suferi la fel de mult ca si ei pentru ca nu reusea sa inteleaga lumea in care a fost fortata sa patrunda, dar va cunoaste si afectiunea, gloria si aprecierea publicului.

Pelicula este gandita dupa modelul povestirii in rama si, prin urmare, naratorul este insusi Jakob insa ajuns la o varsta venerabila de aproape 100 de ani. A fost chiar comic sa mi-l imaginez pe Pattinson drept un batran senil care vrea sa fuga cu circul. Dar a fost si mai comic cand am realizat diferenta de 10 ani dintre acesta si Reese Witherspon si faptul ca in Vanity Fair Pattinson a jucat rolul fiului ei (din pacate scenele au fost taiate la montaj). Si, facand o paralela cu Twilight, cum de tocmai Pattinson s-a pricopsit cu numele de Jakob?!


HINT: Din toamna va aparea pe marele ecrane o noua pelicula in care Robert Pattinson detine rolul principal - Bel Ami. Nu fac lobby pentru acest film datorita actorului ci datorita cartii omonime apartinand lui Guy de Maupassant, dupa care s-a realizat ecranizarea. Maupassant, in cartea sa, realizeaza o monografie a sfarsitului secolului XIX si prezinta lupta pe care o duce Georges Duroy de a accede pe scara sociala prin orice mijloace. Subiectul nu este unul original, fiind abordat si de Charles Dicken in "Marile sperante", de William Makepeace Thakeray in "Balciul desertaciunilor" sau de Stendhal in "Rosu si negru"dar este mereu binevenita o noua perspectiva asupra caracteristicii primordiale a omului - vanitatea. Prin urmare, pana la premiera filmului recomand sa cititi Bel Ami, asta daca nu ati facut-o deja.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu