joi, 8 octombrie 2009

Twilight - Filmul Vs. Cartea



Hmmm da, ce pot sa zic, un alt film cu vampiri... Numai pornind de la premisa asta am refuzat cu inversunare sa vad filmul cam o jumatate de an. Cand toata lumea s-a potolit cu nebunia asta am zis ca nu mor daca il vad si eu, macar inceputul. Cam atat mi-a trebuit sa ma isterizez :)). E, cu siguranta, un film care prinde in special la fete pentru ca are o poveste de dragoste siropoasa, dramatica si protagonisti pe masura de frumosi :">. Bella Swan se muta la tatal ei, seful de politie dintr-un orasel in care vesnic ploua - Forks. La noua sa scoala il cunoaste pe Edward Cullen - o fiinta incredibil de frumoasa, gratioasa si... perfecta. Inevitabil se indragosteste de el afaland treptat toate secretele pe care le ascunde lumea vampirilor. Bineinteles, se expune si unui pericol iminent, fiind singurul om in mijlocul familiei Cullen. In timpul unei partide de baseball, ca intre vampiri, Bella este vanata de un vampir nomad si extrem de periculos - James. Evident, toate se termina cu bine.

Ce mi-a captat atentia nu a fost actiunea propriu zisa - intre noi fie vorba nu e tocmai cea mai originala idee - ci felul in care au fost surprinse sentimentele (eh, it's a girl thing :">) si sa nu mai vorbesc de felul in care si-au intrat actorii in "piele" reusind sa transmita starea de incordare si fara sange imprastiat peste tot, dinti falsi si masti de plastic. Un bonus mare primeste si regizorul pentru naturaletea filmului (de parca oamenii si vampirii traiesc linistiti, impreuna, in fiecare zi). Un alt bonus acord scenaristei pentru ca a "inghesuit" 400 de pag in 90 de minute fara sa distruga esentialul. Ar fi absurd si, poate, chiar plictisitor daca s-ar regasi fiecare capitol din carte in film. Totusi are un minus pentru ca a distrus scena din poiana >:P. Mult mai bine erau subliniate sentimentele in carte. Un alt plus important e pentru coloana sonora. Rar se intampla sa imi placa toate melodiile dintr-un soundtrack. Tragand linie - 4 plusuri si un minus.


Cartea, scrisa se Stephenie Meyer, nu e cine stie ce capodopera literara. E extrem de comerciala (ca si filmul, de altfel), fara nici un substrat consistent. Totusi am sa incadrez lucrul asta la bonus pentru ca un asa subiect nu putea fi decat pentru o carte comerciala. Bineinteles, acest lucru o face sa fie foarte usor de citit si relaxanta, devenid poate unul din cele mai bune moduri de a-ti pierde vremea. De asemenea, m-a incantat ca am descoperit si lucruri originale printre atatea clisee. Un minus ar fi ca, autoarea, a cam lungit actiunea in vol II si III, ajungand la un moment dat sa ma plictiseasca (eh o fi avut o pana de inspiratie). Oricum o iert pentru ca s-a revansat in vol IV - cel mai "breath taking" din toata seria. Un alt bonus consistent acordat pentru ca am putut "devora" toata seria in 2 saptamani si nu trebuie sa astept 2 ani sa vad happy end-ul. Tragand linie - 4 plusuri si un minus.

O alta premiera e ca imi e greu sa spun daca filmul e mai bun sau mai prost decat cartea. Astept si celelalte filme din serie ca sa pun verdictul final. Sper sa nu fie din ce in ce mai proaste cum sunt, de obicei, continuarile.
....................................................................................
"Isi apasa delicat buzele reci pe ale mele si am simtit cum se invarte camera cu mine. Aroma respiratiei lui ma impiedica sa mai gandesc.
-Sa iti explic in ce fel esti tentanta pentru mine ?spuse el. Era clar o intrebare retorica. Degetele lui imi coborara incet pe spate,respiratia devenindu-i tot mai sacadata. Mainile imi erau moi pe pieptul lui si m-am simtit din nou cu capul in nori. Isi apleca incet capul si isi atinse buzele reci de ale mele pentru a doua oara, foarte atent, despartindu-le delicat. Apoi m-am prabusit.
-Bella ? Vocea ii era alarmata in timp ce ma prinse si ma trase in sus. -M-ai...facut...sa...lesin,l-am acuzat ametita.
-Ce ma fac eu cu tine?gemu el exasperat.Ieri te-am sarutat si m-ai atacat !Azi imi lesini in brate !" [Twilight Vol.1 - "Twilight"]
.....................................................................................

Twilight Sarut
Vezi mai multe video din Film
......................................................................................

muse-supermassive black hole
Asculta mai multe audio Muzica

11 Iron & Wine - Flightless Bird
Asculta mai multe audio Muzica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu