joi, 26 august 2010

Gangs of New York


Din: 2002
Cu: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz
Regizor: Martin Scorsese
Gen: actiune, drama

Un film pe care vroiam sa-l vad de mult timp si abia acum am apucat :"> shame on me. Pelicula se vrea a fi o cronica obiectiva a luptelor de strada de la mijlocul sec XIX din New York si, generalizand, din America. Scorsese reliefeaza inca o data barbaritatea celor care se cred stapanii lumii. Dupa ce au ucis cultura indigenilor, au organizat un genocid impotriva triburilor indiene, au comercializat negri ca pe vite si s-au macelarit intre ei in Razboiul Civil, "natiunea luminata" s-a gandit sa organizeze bande de strada care sa se lupte pana la moarte pentru un metru de trotuar. Nu-i asa ca sunt un popor de geniu? Un exemplu de civilizatie si democratie?

Teatrul principal de lupta e Five Points o intersectie de cinci strazi din vecinatatea portului New York. Se stie ca in aceasta perioada ia avant emigrarea masiva a irlandezilor in "tara fagaduintei". Sufocati de numarul acestora asa zisii americani nativi :-| pornesc un razboi de guerilla impotriva acestora. Mult sange imprastiat peste tot, confruntari cu topoare de macelar, cutite si maini goale, orgolii de gasca, taxe de protectie, intrigi, frica, teroare, coruptie, razbunare... America la origini. Toate acestea intr-un decor plin de praf sau mocirla, mizerie si nori.

Daca intr-adevar actiunea e veridica (violenta si decaderea par usor exagerate) atunci sustinatorii frenetici ai "tarii fagaduintei" ar trebui sa vada filmul... de 2 ori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu