joi, 26 august 2010

Inception - filmul lunii august

Din: 2010
Cu: Leonardo DiCaprio, Ellen Page
Regizor: Christopher Nolan
Gen: actiune, sf, thriller

Atata promovare, trailere, recenzii pozitive, interviuri... o adevarata masinarie de marketing in jurul acestui film incat ma asteptam sa fie un mare fas la fel ca The Hurt Locker. INSA NU! Toate cronicile sunt pe merit si are sanse mari la Oscarurile din iarna (asta daca nu i-l fura un alt film de propaganda de doi lei).

Regizorul filmului The Dark Knight isi lasa din nou imaginatia libera si creeaza un thriller in care suspansul iti iese pe urechi. Actiunea este foarte ofertanta si cuprinde atatea detalii incat daca ai vedea filmul a 5-a oara tot ai mai descoperi ceva nou. O echipa de parapsihologi, psihologi si experti intr-ale viselor ofera o baza a unui scenariu cu mai multe straturi. In paralel o echipa veterana in efecte speciale aduc la suprafata cele mai ciudate si incalcite vise.

Totul se petrece intr-o lume utopica in care este creata o noua ramura a agentilor secreti - cea a hotilor de idei. Acestia nu actioneaza oricum ci prin infiltrarea in visele tintelor si implicit in cele mai adanci colturi ale subconstientului. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) si echipa sa primeste misiunea de a raliza reversul furtului de informatii - inserarea unei idei (the inception of an idea). Insa lucrurile sunt mult mai complicate decat furtul pentru ca trebuie sa pacaleasca subconstientul ca ideea ii apartine. Prin urmare Cobb apeleaza la un artificiu - vin in vis in vis pana la ultimul strat cel mai apropiat de subconstient. Lucrurile se complica treptat toti membrii echipei riscandu-si viata si sanatatea mintala. Toate acestea sunt condimentate cu proiectiile sotiei defuncte a lui Cobb care, ros de vina si remuscari, aproape ca va compromite intreaga operatiune. Oricum despre final nu o sa aflam niciodata.

Initial am zis ca scenariul e o adaptare a ideii din Matrix... patrunderea intr-o lumea alternativa creata artificial. Insa totul se dovedeste a fi mai original o data cu introducerea multiplelor straturi si cu reliefarea celor mai ascunse vise, vise pe care le avem in realitate. Deci acordam un punct bonus pentru verosimilitate.

Punct bonus acord si pentru atmosfera pe care o induce pelicula. Intunericul din sala de cinema ecranul gigant si sonorizarea perfecta amplifica tensiunea creata de regizor. Si ca cireasa de pe tort, tensiunea nu se termina nici cand apare genericul pentru ca regizorul nu ti-a spus clar daca totul s-a terminat cu bine. Poti crede orice... ca totul s-a terminat cu bine sau ca au ramas prinsi intr-un univers alternativ, cel al visarii.

Hmmm, cine mai spune acum ca visele sunt nevinovate si nu te pot afecta cu nimic?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu