joi, 2 decembrie 2010

Wall Street: Money Never Sleeps




Din: 2010
Cu: Michael Douglas, Shia LaBeouf, Charlie Sheen, Susan Sarandon, Carey Mulligan
Regizor: Oliver Stone
Gen: Drama
And he is back! Oliver Stone scrie si regizeaza un nou Wall Street dupa 23 de ani de la lansarea primului. Daca in 1987 Stone se baza pe un climat economic dominat de "rechini", tunuri de sute de milioane de dolari si o America in plin razboi rece (de aici si repetitia pana la obsesie a cuvantului capitalism.) in 2010 criza economica (mai exact geneza ei) e subiectul principal.

Gordon Gekko isi executa pedeapsa de 8 ani de inchisoare pentru spionaj economic, evaziune si speculatie si isi pregateste revenirea in forta in lumea afacerilor. Aliat ii este Jake Moore (Shia LaBeouf) viitorul sau ginere, un tanar broker istet. Impreuna se arunca intr-un joc economic speculativ in care Gekko spera sa isi recastige locul in lumea bogatilor lumii iar Moore sa isi razbune fostul angajator care a fost impins spre sinucidere de un alt rechin al Wall Steet-ului. In paralel Gekko incearca sa recastigge dragostea si increderea fiicei lui care l-a renegat inca din copilarie. Pana acu personajul lui Michael Douglas iti da senzatia ca cei 8 ani de inchisoare si-au pus amprenta pe caracterul sau si este interesat mai mult de sentimente decat de bani. In final, se dovedeste ca lupul isi schimba parul dar naravul ba.

E interesant si rolul lui Charlie Sheen. Acesta ii da viata lui Bud Fox care, in Wall Street-ul din 1987 era protejatul lui Gekko care ii aduce condamnarea la inchisoare. Desi apare in film nu mai mult de un minut... Fox demonstreaza ca banul sterge orice urma de sentimentalism si umanitate. Desi in prima parte a filmului s-a luptat si a riscat totul pentru a salva de la faliment compania unde lucra tatal sau, in prezent acesta a vandut-o pentru ca sa se bucure de bani ("femei, excursii si filantropism" cum insusi spunea). O fi bine... nu o fi... oricum ma asteptam la altceva de la evolutia personajului sau.

Un rol bun face si Shia LaBeouf, un actor care avea 1 an pe vremea in care Stone spargea box-officeul cu primul film. LaBeouf are un joc foarte natural si isi poarta costumul de zici ca e nascut pe Wall Street. Cat despre constructia personajului sau... Moore mi se pare un mielusel sentimentalist naiv... Fox avea un caracter mult mai puternic si mi se parea mult mai potrivit pentru a deveni un rechin.

In ceea ce priveste subiectul abordat - primii pasi ai crizei economice - mi se pare superficial documentat si prezentat. Chiar daca ai o bruma de notiuni economice risti sa te pierzi printre toate jocurile de culise pentru ca nu sunt scene solid construite... doar franturi de dialoguri si fapte insa nimic concret. Lui Oliver Stone fie ii e frica sa spuna lucrurilor pe nume, fie nu si-a facut bine temele. Inclin spre a doua varianta.

In concluzie, un film bun pentru FEAA, CIGsi Finante in special :)).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu