marți, 1 februarie 2011

The King's Speech




Din: 2010
Cu: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush
Gen: Drama, History
The King's Speech este un film ce descrie greutatile prin care George trebuie sa le depaseasca pentru a-si intra in atributiile de rege, intr-un moment de rascruce al istoriei moderne: inceperea celui de-al doilea razboi mondial. Filmul a fost si este in continuare apreciat de critici, in special datorita prestatiei actoricesti de exceptie al lui Colin Firth (George al VI-lea in film).
Problemele lui George, precum ati observat din numeroasele trailere, sunt strans legate de incapacitatea acestuia de a tine un discurs in fata natiunii, lucru deloc imbucurator considerand ca era unul dintre mostenitorii tronului Angliei. Desi este consultat de renumiti doctori si supus unor tratamente cel putin bizare, conditia psihica al lui George persista. Cand totul parea pierdut, face cunostiinta, prin intermediul sotiei sale, cu Lionel Logue un doctor/psiholog ce ii promite ca il va vindeca.


Filmul este construit in totalitate in jurul evolutiei viitorului rege: de la un om stapanit de frica, de dezamagire, de nesiguranta, privit de toata lumea cu indoiala, in ciuda statutului sau, pana la un adevarat rege al poporului, biruitor in lupta cu propriile temeri. Am apreciat acest lucru in realizarea filmlui; am apreciat abordarea regizorului mai mult pe latura umana, decat pe cea istorica. De aceea probabil, filmul este apreciat de atatia critici, de aceea am auzit cazuri cand spectatorii la cinema au aplaudat la finele peliculei (bineinteles, nu la noi in Romanica). Nu este un film filozofic (precum se voia a fi The kids are all right), nu este neaparat un film istoric, in adevaratul sens al cuvantului, este un film ce impresioneaza prin realitatea descrisa: ca pana si un adevarat rege, simbol al unei intregi natiuni, simbol pentru viitoarele generatii, este si el in esenta, un om.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu