joi, 3 februarie 2011

The Social Network


Din: 2010
Cu: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Rooney Mara, Justin Timberlake
Gen: Biografic, Drama
The Social Network sau "cum sa devii unul dintre miliardarii lumii in mai putin de 10 ani" este un film despre ascensiunea lui Mark Zuckerberg (fondatorul celebrei retele de socializare Facebook) ca student al Universitatii Harvard la unul dintre cei mai mari oameni de afaceri in zilele noastre.
Inceputul filmului este asemanator filmelor cu adolescenti gen "American Pie" sau "Not another teen movie", in ideea ca ne prezinta viata de student al lui Mark si intamplarile care au contribuit la crearea retelei sociale. Din start, Mark este creionat ca fiind un student foarte inteligent, avand un iq peste media generala, dar in momentul cand lucrurile nu ii ies precum si-ar fi dorit, isi dezvaluie latura narcisista, egocentrista si razbunatoare. Ideea de retea sociala, in care sa-ti faci prieteni si sa tii legatura cu acestia, a aparut in momentul cand a fost cooptat de trei studenti sa realizeze un astfel de proiect la nivel de universitate. Mânat de un vis maret, Mark se decide sa-si patenteze propriul produs, ignorand in totalitate pe cei trei colegi. Produsul final "The Facebook" este lansat cu succes, incepe sa se raspandeasca si in alte campusuri studentesti, iar tanarul nostru informatician devine din ce in ce mai mult ingropat in mirajele propriei lui faime.


Habar nu am daca evenimentele prezentate in film sunt reale sau fictive si nici nu stiu de ce este apreciat de atata lume. Recunosc, am fost impresionat de film, numai datorita caracterului moralizator al finalului, dar in rest, este mediocru in celelalte aspecte: scenariul iti da senzatia ca a fost scris in graba, incercand cu disperare sa prezinte spectatorului cat mai multe evenimente (importante de altfel) din viata protagonistului, tranzitiile fiind prea bruste, fortate in anumite locuri; actingul este plat, din pacate, nu transmite nimic special, spre deosebire de rolul jucat de Colin Firth din The King's Speech.
Nu pot sa nu va recomand vizionarea acestui film; in ciuda tuturor minusurilor prezentate mai sus, este usor de digerat si pe alocuri amuzant, dar din punctul meu de vedere isi merita titlul de "just a movie about facebook".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu