marți, 1 februarie 2011

Boardwalk Empire

Din: 2010
Cu: Steve Buscemi
Gen: actiune, drama
Premii: Golden Globe pentru cel mai bun actor si cel mai bun serial

De curand am descoperit un serial nou absolut genial :D. In sfarsit un serial care nu este superficial si are un buget mai mare decat multe dintre filmele hollywoodiene. Bineinteles ca este vorba despre un proiect al lui Scorsese.

Inspirat partial de cartea de non-fictiune "Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City" de Nelson Johnson, Boardwalk Empire, serialul, se concentreaza pe viata boema si glamuroasa din America anilor '20. Razboiul abia se terminase, Wall Street era in plina ascendenta si viata era linistita si frumoasa in America. Actiunea incepe in 16 ianuarie 1920, data la care s-a pus in aplicare cel de-al 18 Amendament care prevedea prohibitia alcoolului. Desi actul a fost aprobat la presiunea unor grupuri religioase, acesta s-a dovedit a fi o oportunitate extraordinara pentru "micii" afaceristi care s-au transformat in gangsteri de legenda precum Al Capone. In aceasta conjunctura se afla si Enoch "Nucky" Thomson (Steve Buscemi) trezorierul sef din Atlantic City, oras aflat la cateva minute distanta de New Jersey faimos pentru faleza sa (engl. boardwalk) plina de cazinouri,, cabarete si hoteluri de lux unde, pentru cativa dolari, puteai simti din plin libertatea americana. Avand o personalitate disimulanta si duplicitara, Nucky jongleaza intre rolul de stalp al societatii, exemplu de bunatate si eloccinta, politician corupt si ganster contrabandist tesand si descusand intrigi si afaceri.



Un serial genial pentru ca ilustreaza foarte verosimil o epoca in care acei "banditi" erau gansteri si nu "gangsta", aveau o tinuta impecabila si nu erau niste negri cu blugii lasati si nu in ultimul rand totul era acoperit de lux.

Un fapt ce demonstreaza inca o data profesionalismul proiectului este realizarea genericului. Deobicei un generic surprinde 2-3 aspecte din serial, nimic prea fancy incat il derulezi pe repede inainte. Genericul de la Boardwalk Empire este o alegorie la conditia personajului principal. Nucky Thomson sta cu pantofii proaspat lustruiti pe malul oaceanului, privind in zare. Atmosfera senina si calma se intuneca prevestind o furtuna. Valurile oceanului incep sa aduca la mal din ce in ce mai multe sticle de rom. Cerul se intuneca si valurile se agita cuprinzandu-l pe Nucky. Insa cand furtuna trece si valurile se retrag Nucky paraseste plaja cu pantofii impecabili de parca nimic nu s-a intamplat....

Serialul se afla abia la prima serie ce cuprinde 12 episoade a cate 55 de min fiecare. Nu se aude nimic concret din partea HBO cu privire la continuarea actiunii insa, dupa premiile castigate si audienta inregistrata prevad ca vor mai fi cel putin 3 sezoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu