miercuri, 2 februarie 2011

Tangled


Din: 2010
Cu: Mandy Moor, Zachary Levi
Regizor: Nathan Greno
Gen: comedie, romance

Anul a inceput foarte bine in cinematografele romanesti. Printre cateva nume care merita o vizita la cinema este si Tangled/O poveste incalcita, un desen animat oferit de Disney si inspirat din povestea fratilor Grimm - Rapunzel. Povestea pastreaza doar cateva aspecte din cea originala precum turnul din padure, vrajitoarea si parul blond exagerat de lung. Restul "detaliilor" au fost cospetizate pentru a da bine in varianta comerciala. Prin urmare,printesa Rapunzel este rapita de o vrajitoare care o inchide intr-un turn din padure. Aceasta foloseste puterile magice ale lui Rapunzel pentru a ramane tanara si nemuritoare, pretextand ca este adevarata mama a sa si "detentia" este spre binele ei pentru a o proteja de raul din lume. Toate pana intr-o zi cand in turn se refugiaza un hot urmarit de garzile palatului. Curajoasa si determinata, Rapunzel reuseste sa-l convinga sa o duca pana la palat pentru a participa la sarbatoarea in cinstea printesei pierdute. Bineinteles ca au parte de multe aventuri si finalul este unul fericit iar cei doi, Flynn Rider si Rapunzel au trait fericiti pana la adanci batraneti.


Cu un buget de 260 mil de dolari, Tangled este desenul animat cel mai scump din istorie si al doilea din categoria filmelor (dupa Avatar, probabil). Pentru un asa buget ma asteptam la mai multe efecte si sa nu apara nicio greseala de montaj, cel putin nu una pe care sa o observe si un ochi neavizat. La un momentdat Flynn Rider raspunde la o intrebare insa in cadru e Rapunzel si ... guess what... buzele se misca in asa fel incat creaza impresia ca e replica ei :)).

In alta oridine de idei, pelicula pastreaza aceeasi nota comina pe care o au majoritatea desenelor animate din ultima vreme. Multe replici acide, comic de situatie si de caracter. Iar povestea este in asa fel construita incat fiecare categorie de public se poate identifica cu un personaj. Prin urmare, Rapunzel este adolescenta tipica, caruia i se refuza oportunitatea de a descoperi singura ce e "afara", Flynn Rider este un aventurier frumos si cu succes la fete :)), iar Mother Ghotel (vrajitoarea) pare a fi un parinte exagerat (inafara de faptul ca semana cu Cher). Prin urmare, atat copii cat si adultii au cate ceva de invatat din filmulet si daca nu, macar se amuza.

Uh uh uh sa nu uit! Calul Max cu valeitati de ogar si cameleonul au mari sanse sa ajunga noii Puss in Boots si Donkey din Sherk! Doua personaje foarte reusite care coloreaza si mai mult povestea!



Rapunzel: Something brought you here, Flynn Rider. Call it what you will... Fate... Destiny...
Flynn Rider: A horse?

Flynn Rider: You smell that? Take a deep breath through the nose.
[Breathes through nose]
Flynn Rider: Really let that seep in. What are you getting? Because to me, that's part man-smell, and the other part is really bad man-smell. I don't know why, but overall it just smells like the color brown. Your thoughts?

Rapunzel: So mother, earlier I was saying tomorrow is a really big day, and you didn't really respond, so I'm just gonna tell you: IT'S MY BIRTHDAY! Tada!
Mother Gothel: No no no, can't be. I distinctly remember, your birthday was last year.
Rapunzel: That's the funny thing about birthdays, they're kind of an annual thing.

[of a Wanted poster of himself]
Flynn Rider: This is bad! This is very very bad, this is really bad...
[holds up the poster]
Flynn Rider: They just can't get my nose right!
Stabbington Brother: Who cares?
Flynn Rider: [acknowledges a poster of the Stabbington Brothers] Well, it's easy for you to say! You guys look amazing!

Rapunzel: We made it.
Flynn Rider: Her hair glows!
Rapunzel: We're alive. We're alive!
Flynn Rider: I didn't see that coming.
Rapunzel: Eugene.
Flynn Rider: Her hair actually glows
Rapunzel: Eugene.
Flynn Rider: Why does her hair glow!
Rapunzel: Eugene!
Flynn Rider: [almost in hysteria] What!
Rapunzel: It doesn't just glow.
Flynn Rider: [Pascal smiles at him, smugly] Why is he smiling at me?

Flynn Rider: But I know what the big question is? Did Rapunzel and I ever get married? Well I am happy to say after years and years of asking, I finally said yes.
Rapunzel: Eugene!
Flynn Rider: Okay, Okay I asked her.
Rapunzel: And we're living happily ever after!
Flynn Rider: Yes we are.

2 comentarii:

  1. Doamne cum au putut traduce FLYNN RIDER in GHEORGHE????????????

    RăspundețiȘtergere
  2. :)))))))da m-am amuzat si eu cand defapt il chema Eugene :)))in Gheorghe mai lipsea Vasile ,Ion dar l-au tradus asa ca sa fie mai amuzant :))hahahahha

    RăspundețiȘtergere